Afvallen en stress

Probeer je af te vallen en heb je stress? Dan kan ik je vertellen dat dit een onmogelijke taak gaat worden. Stress veroorzaakt een aantal reacties in het lichaam die het bijna onmogelijk maken om af te vallen. Ik zal je uitleggen hoe dit werkt. Het lichaam heeft 2 manieren van verbranding die je kunnen voorzien van energie. Dat is glucoseverbranding en vetverbranding. Glucoseverbranding gebeurd, wanneer je het lichaam voorziet van glucoserijk voedsel, zoals koolhydraten en suikers. Dit is de gemakkelijkste methode. Als er onvoldoende glucose aanwezig is in het lichaam, dan zal het lichaam overstappen op vetverbranding, om je te voorzien van energie en je vetvoorraad zal af gaan nemen. Dat is wat we willen! Het mooiste is als we de vetverbranding actief kunnenhouden en het lijkt dan simpel: we eten geen glucose rijk voedsel. Toch? Maar…. jammer genoeg is er een spelbreker in het spel, genaamd STRESS!

Vechten of vluchten

In periodes van stress maakt het lichaam 2 hormonen aan die ervoor zorgen dat we kunnen gaan vechten of vluchten. Een waanzinnig goed mechanisme wanneer we worden achterna gezeten door een sabeltijger, maar in deze tijd niet echt noodzakelijk meer. Toch zit dit nog steeds in ons systeem. Eén van de hormonen die het lichaam aanmaakt om snel te kunnen reageren om te vechten of vluchten, is adrenaline. Het hormoon adrenaline zorgt er onder meer voor dat glucose wordt vrijgemaakt uit de voorraden die opgeslagen zijn in de lever en de spieren. Zodra glucose vrijkomt, maakt het lichaam insuline aan. En daar zit het probleem als je af wilt vallen: insuline stopt namelijk de vetverbranding!

Insuline zorgt er tevens ook voor dat je snel trek krijgt in calorierijke dingen, zoals: alcohol, snoeprepen en chocolade. Met als gevolg dat het lichaam direct weer overstapt in de glucose verbranding! Hiermee veroorzaak je bloedsuiker pieken en dalingen die je vervolgens erg moe maken en je nog meer trek krijgt in zoetigheid of alcohol en zal ook de stress er niet minder van worden.

Stresshormoon nummer 2 hebben we nog niet genoemd en dat is ook een nare, namelijk cortisol. Ook dit hormoon heeft invloed op de vet huishouding. Wanneer je adrealine aanmaakt, dan raakt het lichaam in een disbalans en heeft dan het dubble aan cortisol nodig om het lichaam weer rustig te krijgen. Dit is een enorme belasting op je vitale organen, zoals hart, milt, lever, nieren… Cortisol zorgt er op dat moment voor dat alle glucose die is vrij gekomen voor energie, om te kunnen vechten en vluchten, als reservevoorraad voor de volgende vecht en vluchtreactie, wordt opgeslagen.

Zijn we er dan? Nee. In tijden van stress worden ook nog alle minder belangrijke processen in je lichaam stil gelegd, zodat alle energie beschikbaar is voor deze vecht en vlucht reactie. Ook de spijsvertering wordt dus stil gelegd. Lastig te verteren voedsel wordt niet verteerd, je kunt alleen gemakkelijk te verteren voedsel tot je nemen. Wat dat voor voedsel is? Je raadt het al: snoep, koek, chips, chocolade, alcohol…

Stressreductie is stap 1

Stress zorgt er dus voor dat het lichaam je aan alle kanten tegen werkt om af te vallen. Onmogelijk! Zelfs met de sterkste wil kun je dit maar tijdelijk volhouden, met weinig resultaat en met het risico dat je aan het einde van de rit de handdoek in de ring gooit en zelfs meer aan gaat komen ipv afvallen. Stap 1 is stressreductie!

Stap 2 is het lichaam ontdoen van opgeslagen afvalstoffen (lymfesysteem schoon maken). Je spijsvertering heeft met regelmaat stil gelegen en daardoor zijn de lever en de nieren enorm overbelast, wanneer de boel weer gaat werken. Ook alle afvalstoffen zijn opgeslagen tussen de vetcellen, in het bindweefsel, in de spieren. Vervolg is dan ook nog dat het lichaam verzuurt, wat ook weer negatieve effecten heeft op de vitaliteit en gezondheid.

Stap 3 is voeding en beweging. Kies voor licht verteerbaar en suikervrije en koolhydraatarme producten. Eet lekker veel groenten en fruit. En wees bewust van wat je eigenlijk eet en nog belangrijker focus je op je algehele leefstijl, want wees eerlijk. We weten best dat het niet alleen om de primaire voeding (dat wat je eet) gaat, maar ook over de secundaire voeding (emoties, gevoelens, relaties, werk, geld)

Vraag jezelf af: Wat is goed voor mij? en bedenk dat je altijd een keuze hebt! Wanneer je stress afneemt, je lichaam is ontdaan van opgeslagen afvalstoffen en je bent in beweging gekomen, dan…. dan komt er ontspanning en wat er dan gebeurd? Je gaat de extra kilo’s kwijt raken, zonder dieet, maar met een bewuste leefstijl!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close