Toen begreep ik de oorzaak van depressie!

Depressie is moeilijk te begrijpen voor mensen die het zelf niet ervaren hebben.

Zelf ben ik inmiddels een ervaringsdeskundige en ondanks dat depressie vreselijk was, heeft het mij ook heel veel opgeleverd en ben ik er dankbaar voor dat ik het heb ervaren.

Tijdens mijn slechte periodes had ik steeds een heel sterk gevoel dat het kwam doordat ik iets niet at of juist wel at. Dat “iets” van een tekort of een teveel voor onbalans in hormonen en depressie zorgde. Daardoor heb ik ook altijd anti-depresiva geweigerd. Iets doe ik verkeerd, maar wat?

Mijn onderbuik gevoel, wat inmiddels een overtuiging was geworden, bleek te kloppen.

Ik werd uitgenodigd voor een lezing over voeding en glycobiology. Alles in het Engels en ondanks dat ik niet alles helemaal begreep denderde de informatie tot diep in mijn hersenen. Zie je nou wel! Een aantal dingen die ik eet zijn niet goed voor mij en het andere is dat ik ook essentiele voeding mis en dat zorgt voor een grote disbalans en problemen in mijn lijf! Yes, wat fijn om dit te horen zeg! Nu kon ik in actie komen.

Geen melk, geen suiker, geen zetmeel en geen koolhydraten (zoals pasta, brood, rijst). Voedselcombinaties aanpassen, aanvulling met natuurlijke supplementen en meer bewegen. Het lijkt veel en onmogelijk, maar het is echt heel goed te doen.

In 3 maanden tijd was ik 10 kilo lichter, vrij van mijn chronische vecht en vlucht gevoel. Vol energie, goed slapen, geen hoofdpijn meer of ander vage klachten, weer vrolijk en zin in het leven.

Wetenschap toont aan dat 90% van alle aandoeningen beginnen bij laag garadige ontstekingen. Depressie, ADD, ADHD, Autisme, Parkinson, Alzheimer, auto immuunziektes, reuma, astma, allergieën, eczeem, psoriasis, ontstekingsziektes aan spieren en gewrichten, etc. Negen van de tien keer zit het begin van de oorzaak in de darmen. Deze oorzaak is inflammatie, of te wel: Laag gradige ontstekingen.

2 jaar geleden ben ik de opleiding gaan doen voor Health and Wellness coach en Glycobiology. Nu begrijp ik wat mij gebeurd is. Wat er gebeurde in mijn lichaam. Waarom ik het niet met wilskracht en de befaamde schop onder me kont op kon lossen. Waarom ik zo zwaar werd en waarom het steeds maar terug kwam.

Wat gebeurd er nu dan eigenlijk? Waarom beginnen 90% van alle aandoeningen met laag gradige ontstekingen en zit het probleem als eerste in je darmen?

Uit recent onderzoek blijkt dat heel veel medicatie die wordt voorgeschreven ontsteking remmend zijn. Zo ook de anti depressiva. Ook wel SSRI’s genoemd. Artsen vertelde mij altijd dat mijn hersenen serotonine en dopamine misten. Dat anti depressiva dat dan aanvult in je hersenen en zo heb je dan geen last meer van angst/paniek en depressie. Ik heb het nooit gelooft, maar had geen idee waarom ik het niet geloofde.

Je darmen staan nauw in verbinding met je hersenen. Veel processen die in je darmen gebeuren hebben effect op de functie van je hersenen, je cellen en op je immuunsysteem.

De SSRI’s worden niet aangemaakt in je hersenen, maar deze worden aangemaakt in je darmen. Wanneer er iets mis is met de darm gezondheid, kunnen veel processen stoppen met aanmaken van de juiste stofjes, zoals dus ook de SSRI’s.

Wat gaat er mis in de darmen en wat heeft voeding en leefstijl daar voor invloed op?

Dat leg ik je graag uit en hoop dat je het begrijpt. Wanneer je voedsel in je mond stopt, worden er gelijk enzymen aangemaakt. Voor elke voedingsgroep zijn er andere enzymen nodig. Het ene voedsel verteerd in 20 minuten en het andere voedsel verteert in 4 uur. Eet je dit tegelijk, dan kunnen onverteerde voedselresten in je darmen terecht komen en deze gaan dan zorgen voor kleine ontstekingen in de darmwand. Deze ontstekingen noem je laag gradigige ontsteking of wel inflamatie. Deze ontstekingen kunnen op een gegeven moment gaatjes veroorzaken in de darmwand en daardoor komen er voedselresten, afvalstoffen, enzymen etc in je bloedbaan. Waar ze in de rest van je lichaam ook weer voor laag gradige ontstekingen gaan zorgen. Deze gaatjes in de darmwand noemen ze een lekkende darm (leacky gut). Gelukkig komen er steeds meer wetenschappelijke onderzoeken die bewijzen wat voor effect de lekkende darm heeft op je gezondheid, maar jammer genoeg nog niet genoeg in de medische wereld.

Verkeerd voedsel, verkeerde voedselcombinaties, rood vlees, Alcohol zijn belangrijke oorzaken, maar er zijn er veel meer. Stress. Leefstijl (gewoonte, gedachte, patronen, gedrag, beweging, keuzes die je maakt),  Oxidatieve stress (Verzuring en afvalstoffen), roken

Wanneer je een serieuze lekkende darm hebt en daar niets aan doe, wordt het steeds erger. Er komen meer ontstekingen in je bloedbaan en die gaan ook doordringen door je hersenbarrière en in je zenuwstelsel.

De ontstekingsremmende effecten van SSRIs kunnen op een gegeven moment niet meer op tegen de ontstekingsbevorderende effecten van alcohol, sigaretten, suiker, melk, rood vlees, stress (ik rookte en dronk veel). Als daarbij de darmen de SSRI’s niet meer aan kan maken dan gaat het goed mis. In je lichaam en in je brein.

Onderstaand een overzicht wat allemaal aangemerkt kan worden als neuro inflammatoir/ontstekingsbevorderend voor de zenuwbanen en je brein…

Stress

Wat gebeurt er tijdens stress? Tijdens stress worden er stoffen aangemaakt die ervoor zorgen dat er een vecht/vluchtreactie kan plaats vinden, wat erg belastend is voor de zenuwbanen en je immuunsysteem.

Vroeger werd stress alleen opgeroepen in gevaarlijke situaties. Het vluchten of vechten systeem. Het lichaam zorgt daar zelf voor. Het zenuwstelsel wordt enigszins beschadigd tijdens de stress periode, maar die periode is zo kort dat het zichzelf ook snel herstelt. In onze maatschappij is stress een aanhoudend iets. Het zenuwstelsel wordt voortdurend geïrriteerd en kan zich niet herstellen. Er ontstaan ontstekingen die niet meer genezen.

Wat gebeurd er als het vechten en vluchtensysteem wordt ingeschakeld?

Om snel te kunnen vluchten of vechten heeft het lichaam extra suiker, zout en water nodig. Om dit snel aan het lichaam te kunnen onttrekken wordt de doorlaatbaarheid van de darm verhoogd, de poriën worden tijdelijk groter gemaakt. Het nadeel hiervan is dat ook onverteerde voedselresten door de vergrootte poriën naar binnen kunnen. Deze stoffen worden meestal niet goed opgeruimd door het immuunsysteem en leiden dan vaak tot laaggradige ontstekingen, waaronder ontstekingen van de zenuwbanen.

Maar ook schakelt in zo’n situatie het spijsverteringstelsel uit. Je voedsel verteren als er een tijger achter je aan zit is op dit moment onnodige energie verspillen. We moeten overleven! Maar wanneer je vecht/vlucht systeem niet meer uitschakelt, blijft je spijsvertering minimaal of helemaal niet meer werken. Voedsel wordt niet goed verteerd en onverteerde voedselresten komen in de darmen, veroorzaken daar laaggradige ontstekingen en gaatjes in de darmwand. Er komt voedsel en toxische stoffen in je bloedbaan, in je hersen, in je gewrichten, spieren etc.

Hoe meer overgewicht, hoe minder goed cellen in staat zijn om suikers (glucose) op te nemen. Hierdoor blijven de suikerspiegels in het lichaam te hoog. Te hoge suikerspiegels brengen schade aan in het lichaam en veroorzaken hiermee onder andere schade aan het zenuwstelsel, maar ook aan hart en vaten. Hoe kom je uit deze oorzaak, gevolg situatie?

Je grootste zorg om gezond te blijven is je darmgezondheid

Wat is daarvoor nodig?

  • Stress reductie
  • Stop met alcohol en stop met roken
  • Leefstijl verandering
  • Gebruik kruiden (deze hebben groot effect op ons lichaam)
  • Omega-3: voor goede celfunctie en je breinfunctie
  • Je lichaam ontdoen van afvalstoffen
  • Pre en pro biotica in gaan nemen, voor herstel van je darmbacterien en je cellen (laat je adviseren)
  • Pas je voeding aan en ga koolhydraatarm eten: Bij een koolhydraatarm dieet, komt het lichaam in ketose (vetverbranding). En ketonen zijn weer hulpstoffen die nodig zijn bij celherstel en zijn dus behulpzaam bij het genezen van ontstekingen.

Bij onze westerse voedingsgewoonte komen er teveel suikers in het bloed. Deze zorgen voor hoge suikerspiegels. Te hoge bloedsuikerspiegels zorgen ervoor dat je vet op gaat slaan, belast je organen, hart en vaten en zorgt voor laaggradige ontstekingen.

Niemand is hetzelfde dus wat voor de een goed is, werkt misschien niet voor de ander. In een depressie kun je zelf niet meer voelen wat goed is voor jezelf en al helemaal geen juiste keuzes maken. Probeer daarom hulp te zoeken bij iemand die je vertrouwt en die je begrijpt. Baby stapjes maken is goed genoeg  op weg naar herstel. Leg de lat en de verwachtingen niet gelijk heel hoog. Elke stap die je maakt is er eentje richting herstel…

Wat belangrijk is: “WEET JE “WAAROM”…. WEET WAAROM JE JE LEEFSTIJL AANPAST

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close